Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Компаниите търсят нови възможности за отчитане в условията на пандемия

Електронно общо събрание или гласуване чрез кореспонденция са част от новите възможности за провеждане на общо събрание

Компаниите търсят нови възможности за отчитане в условията на пандемия

Видеоконферентните връзки днес вече са "новото нормално". Снимка: Chris Montgomery on

Необходимостта ни прави изобретателни: На фона на ограниченията, породени от пандемията на коронакризата, норвежкият доставчик на видеоконферентни технологии Pexip обяви виртуално роудшоу за своето IPO миналата седмица. Това решение е идеално за конкурента на американския доставчик Zoom, защото пасва на продукта. Но Pexip е изключение, тъй като повечето кандидати за борсата засега отлагат листванията си заради коронакризата.

И за това вина носят не само понякога огромните колебания на курсовете на борсите, но и логистични препятствия, като полицейски часове, ограничения за пътуване и продължителните процедури за одобрение на борсовите проспекти от страна на надзорните органи.

Но социалната изолация около кризата с COVID-19 налага промени и за вече публични компании - като например по отношение на провеждането на общи събрания на акционерите - както на публични, така и на непублични дружества.

В България срокът за провеждане на редовно годишно общо събрание за 2019 г. вече бе удължен с 3 месеца до 30 септември 2020 г., спрямо до 30 юни 2020 г.

Това дава време за акционерните дружества да решат как да съберат акционерите си и да отчетат волята им по точките от дневния ред.

Досега практиката беше това да става чрез лично представяне или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно, както и с пълномощно без нотариална заверка (приемано от редица дружества).

Сега у нас се очертават два нови варианта.

Гласуване с кореспондеция

Към такова гласуване се насочват например "Актив Пропъртис" АДСИЦ, „Софарма“ АД, „Софарма Трейдинг“ АД и други, в чиито устави от години е приета опцията за гласуване с кореспондекция.

При нея се прави нотариална заверка на волеизявлението на акционера за гласуване по точките от дневния ред. След това нотариално завереният документ се изплаща по пощата до дружеството или по електронната поща, но подписан с електронен подпис.

Гласуването с кореспонденция ще спести нуждата на желаещите да гласуват акционери  да присъстват на самото събрание. А това ще се осигури социалната дистанция.

Електронно общо събрание в ЕПОС

Това е вариант, предлаган от „Централен депозитар“ АД. Институцията вече организира “Виртуална демонстрация на провеждане на електронно общо събрание в ЕПОС“ на 5 май 2020 г., а демонстрацията и презентация са публикувани в уеб страницата на ЦД АД.

За гласуване чрез ЕПОС е нужен квалифициран електронен подпис (КЕП). Представлява софтуерен продукт, целево ориентиран към всички участници в ОС. Провеждането на общо събрание на акционерите с ЕПОС е платено.

При всички положения ще бъде интересно да се проследи какви документи ще бъдат подадени в Търговския регистър от събрание, проведено чрез ЕПОС, и дали ще има проблеми с вписването.

А ако се върнем към примера на Pexip и виртуалното роудшоу, то примерът на скандинавците може да е повече от добър, поне ако листването е било успешно. Това показва проучване на Berenberg Bank. „Във времена на домашни офиси и видео срещи е достатъчно, ако кандидатът за борсата и инвеститорът се срещнат директно дори само веднъж“, отчита специалистът от Berenberg Бастиан Шидат, цитиран от Handelsblatt.

Преди пандемията нещата бяха различни. Личното взаимодействие играеше много по-голяма роля. „Обикновено двете страни се срещаха поне три пъти преди пускането на емисията акции“, обяснява експертът.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Софийският Лас Вегас се мести от Мусачево в Кътина